królik-domowy-charakterystyka-i-opis

Królik domowy – charakterystyka i opis

KRÓLIK DOMOWY -CHARAKTERYSTYKA I OPIS

O czym przeczytasz w artykule:

Królik domowy – charakterystyka i opis. Królik domowy Oryctolagus cuniculus, jest zajęczakiem z rodziny zającowatych. W przeciwieństwie do gryzoni, zajęczaki mają drugi zestaw siekaczy szczęki, położony bezpośrednio w kierunku tylnym do pierwszego.

królik-domowy-charakterystyka-i-opis

KRÓLIK DOMOWY - POCHODZENIE

Naturalny teren występowania królików jest ograniczony do kontynentów Europy i Afryki Północnej. W wyniku ekspansji człowieka gatunek ten został przeniesiony do wielu innych części świata. Na przykład w Australii i Nowej Zelandii znalazły idealny klimat, a ze względu na brak naturalnych wrogów rozmnażały się tak szybko, ze wkrótce stanowiły prawdziwą plagę

Przypuszcza się, że „kolebką” królików były tereny leżące nad morzem śródziemnym. Możliwe, że „Hiszpania” jest fenicjańskim określeniem półwyspu znaczącym „ziemia królików”.

  • Rzymianie jako pierwsi zaczęli hodować króliki i zające w ogrodzonych pomieszczeniach, tzw. leporariach. Zające nie rozmnażały się w tych warunkach, natomiast króliki doskonale przystosowały się do życia w niewoli.
  • Właściwe oswajanie królików miało miejsce w średniowieczu, w opactwach, gdzie po raz pierwszy klatki służyły jako pomieszczenia hodowlane. W tych czasach nie narodzone młode uważano za przysmak. Okazało się jednak, że bardziej opłacało się utrzymywać królice przy życiu, a króliki ubijać tuż po porodzie i w związku z tym zwierzęta trzymano w klatkach.
  • Hodowla królików w klatkach w celu uzyskania mięsa rozpoczęła się w XIX wieku. Ponieważ króliki zajmowały niewiele miejsca i wymagały względnie mało jedzenia, były konkurencyjne dla innych zwierząt.
  • W latach 60-tych XX wieku rozpoczęła się produkcja króliczego mięsa na skalę przemysłową.
królik-domowy-charakterystyka-i-opis

KRÓLIK JAKO ZWIERZĘ DOMOWE

Odrębnie od hodowli użytkowej króliki zaczęto również utrzymywać jako zwierzęta towarzyszące.

Króliki domowe charakteryzuje niezwykle radosny i wdzięczny sposób bycia, dzięki czemu są one idealnymi towarzyszami dla starszych dzieci i dorosłych. Przebywanie młodych osobników z ludźmi (wczesna socjalizacja) sprawia, że w późniejszym okresie życia króliki takie lubią kontakt z człowiekiem. Z kolei dziki króliki, bez względu na wiek nie lubią przebywać z ludźmi.

królik-domowy-charakterystyka-i-opis

POPULARNE RASY KRÓLIKÓW DOMOWYCH I PREDYSPOZYCJE DO CHORÓB

Istnieje około 50 ras królików domowych. Ponadto w domach utrzymywane są także mieszańce poszczególnych ras. Różnice rasowe między królikami dotyczą głównie rozmiarów ciała i rodzaju okrywy włosowej.

Klasyfikacja królików ze względu na rozmiar przedstawia się następująco:

  • miniatura <2 kg wagi np. miniaturowy niderlandzki, lion head, mini lop, holenderski
  • średnie rasy 2-5 kg wagi np. rex, angielski, angora, belgijski
  • duże rasy >5 kg wagi np. białe nowozelandzkie, English lop, British giants, flemish giants.

PREDYSPOZYCJE DO CHORÓB ZWIĄZANE Z RASĄ:

KRÓLIKI MINIATUROWE:

  • Niedrożność przewodu nosowo-łzowego (niderlandzki)
  • Nieprawidłowy zgryz siekaczy
  • Zwiększona podatność na zakażenia Encephalitozoon cuniculi
  • Skłonność do nowotworów macicy (Holenderskie, Havana)

KRÓLIKI ŚREDNIE:

  • Uszkodzenia stawu skokowego (rex)

KRÓLIKI DUŻE:

  • Zapalenie stawów
  • Kardiomiopatia
  • Ropne zapalenie skóry fałdów podgardla
  • Zapalenie skóry w okolicy krocza
  • Entropium
królik-domowy-charakterystyka-i-opis

KRÓLIK DOMOWY – OPIS

  • Długość życia: 6-13 lat
  • Cykl rujowy: owulacja stymulowana kopulacją
  • Ciąża: 30-32 dni
  • Liczebność miotu: 1-12 młodych (zależy od wielkości matki)
  • Odsadzenie: 4-6 tygodni
  • Wiek dojrzałości: 4-5 miesięcy małe rasy; 5-8 miesięcy duże rasy
  • Zalecany wiek kastracji: samce >3 miesięcy, samice >5 miesięcy
  • Temperatura wewnętrzna: 37,8-39,4 stopni Celsjusza
  • Częstotliwość pracy serca: 130-325 uderzeń/minutę
  • Częstotliwość oddechów: 32-60 na minutę

KRÓLIK DOMOWY - NIEZWYKŁE TRAWIENIE

Fizjologia trawienia u królików jest specyficzna i nieporównywalna z innymi gatunkami. Wynika to ze zjawiska określanego cekotrofia (caecotrophy), inne nazwy: koprofagia – kałożerność lub reingestion – powtórne spożycie.

W niezwykle dużym jelicie ślepym królików następuje proces trawienny porównywalny do procesu zachodzącego w żwaczu przeżuwaczy: przetwarzanie białka roślinnego w wysokiej jakości białko bakteryjne oraz trawienie surowego włókna. W początkowej części okrężnicy występują dwa rodzaje kału:

  • twarde i bogate w włókna, które są wydalane jako zbędne
  • miękkie tzw. cekotrofy, które są wydalane w pakietach długości 2-3 cm i natychmiast zjadane prosto z odbytu.

Króliki wykazują regularny rytm dobowy w swoim odżywianiu:

  • pobieranie pokarmu odbywa się głównie wieczorem, nocą i wczesnym rankiem
  • twardy kał jest eliminowany od wieczora do wczesnego ranka
  • cekotrofia odbywa się natomiast w ciągu dnia: między 9.00 a 17.00.

Proces cekofrofii jest kontrolowany przez nadnercza. Uważa się, że stres upośledza formowanie się cekotrofów i w związku z tym ma ujemny wpływ na trawienie.

 

PRZECZYTAJ JESZCZE:

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error: Content is protected !!
Scroll to Top